Sup boarden in Utrecht: tips & tricks

Sinds ik twee jaar geleden in Spanje ging sup boarden op de Balearische Zee ben ik een groot fan van deze activiteit! Een jaar later deed ik het opnieuw, maar dit keer op de Faakersee in Oostenrijk.

Omdat ik suppen zo leuk vind en graag vaker wil doen, kocht ik in mei mijn eigen sup board.

De Vecht en de Oude Gracht zijn vanaf ons huis op loopafstand. Bovendien biedt de omgeving van Utrecht genoeg mogelijkheden om hem te gebruiken! Naast een ideale work out is suppen ook een hele fijne manier om de natuur te ervaren. In deze blogpost deel ik de basics op het gebied van suppen en geef ik je tips voor leuke routes en benodigdheden.

Wat is sup boarden?

'Sup' staat voor Stand Up Paddling en dat omschrijft al meteen wat je tijdens deze activiteit doet. Je staat (of zit geknield) op een soort surfplank en gebruikt een peddel om je over het water te verplaatsen. Tijdens het suppen sta je op het midden van je bord en houd je je benen op heupbreedte.

Ik vind suppen ontzettend leuk om te doen! Het is (afhankelijk van de locatie natuurlijk) erg rustgevend, je verbrandt een heleboel calorieën (500 per uur), traint je hele lichaam en omdat je op het water bent is het ook nog eens een fijne activiteit voor op een warme dag. Naast de ideale work out, vind ik het ook een hele fijne manier om tijd door te brengen in de natuur.

G. en ik hebben allebei een opblaasbaar sup board. Super handig! Het neemt in ons kleine appartement weinig ruimte in beslag en we kunnen ze in de bijgeleverde rugzak overal mee naar toe nemen. Je begrijpt dus vast wel dat we ze nu ook mee hebben genomen in het vliegtuig naar Spanje. :) Een ander voordeel aan een opblaasbaar sup board is dat je makkelijk ergens naar toe kunt fietsen, je sup board ter plekke op kunt pompen en na het suppen weer met je sup board op de rug naar huis kunt fietsen. Kortom: het geeft je heel veel vrijheid.

Waar kun je in Utrecht sup boarden?

De omgeving van Utrecht is ideaal voor suppers! Je kunt kiezen voor een route dwars door het centrum, maar je kunt voor een rustigere tocht ook uitwijken naar de wijk Lombok, of de rivieren de Vecht of de Kromme Rijn. Wat verder buiten de stad kun je ook heel mooi suppen op de Loosdrechtse plassen (daar heb ik de foto's in deze blogpost gemaakt).

Wat heb je nodig tijdens het sup boarden?

Gebaseerd op mijn eigen ervaringen raad ik je aan om het volgende mee te nemen:

  • zwemkleding;

  • surfsuit/een sneldrogend shirt of een wetsuit voor op koudere dagen (deze surfsuit staat op mijn wishlist);

  • pet (bijvoorbeeld deze van The North Face);

  • waterproof tas (ik heb deze);

  • waterschoenen (ik heb de Waimea aquaschoenen);

  • plakspullen;

  • peddel;

  • lint om aan het sup board en je enkel te bevestigen;

  • handdoek;

  • zonnebrand (afhankelijk van het weer);

  • een setje extra kleding;

  • eten en drinken;

  • je telefoon.

Waar kun je een sup board huren?

Of je een sup board beter kunt kopen of huren hangt natuurlijk helemaal af van jouw behoefte.

Een sup board kopen is best duur, máár je kunt hem wel gebruiken waar en wanneer jij dat wilt.

Mocht je nog nooit op een sup board hebben gestaan dan zou ik je aanbevelen om eerst eens één te huren of om een sup boardles te nemen. In Utrecht kun je dit doen bij Supschool Domstad en SUP SUP CLUB (kan ook via Onefit!).

De foto's in deze blogpost heb ik gemaakt tijdens een middagje sup boarden op de Loosdrechtse Plassen met mijn vader. Dit is een prachtig natuurgebied en een echte aanrader wanneer je wil suppen in de natuur en de drukte van de stad even wil ontvluchten. In Loosdrecht kun je sup boards huren, lessen volgen of tochten maken bij ikSUP Loosdrecht. In samenwerking met Het Yogapaleis bieden ze daarnaast ook supyoga aan (hoe leuk! :)).

Waar let je op bij het kopen van een sup board?

Mocht je het sup boarden nou zo leuk vinden dat je overweegt om een sup board te kopen dan vraag je jezelf misschien af waar je op moet letten. Dit hangt natuurlijk helemaal af van wat jij zoekt, maar onderstaande vragen kunnen je wellicht helpen met je oriëntatie.

  • Wat is je budget?

    Sup boards variëren enorm qua prijs. Op Bol.com liggen de prijzen tussen €305,- euro voor het goedkoopste sup board en €2600,- voor het duurste sup board.

  • Wil je een oplaasbaar sup board of juist niet?

    Het voordeel van een opblaasbaar sup board is dat het weinig ruimte in beslag neemt. Mocht je een grote woning hebben, dan vindt je dit wellicht niet zo belangrijk.

  • Ga je voor snelheid of stabiliteit?

    Wanneer je snelheid belangrijk vind dan kies je een smaller bord en bij stabiliteit juist het tegenovergestelde.

  • Wil je een sup board voor één of meerdere personen?

    Mijn sup board is stevig genoeg voor één persoon, maar je hebt ook sup boards waar je met wel 6 personen tegelijk op kunt staan.

  • Heb je verder nog specifieke eisen?

    Zo zijn er ook sup boards met allerlei speciale snufjes zoals een geïntegreerde pomp, een elektrische motor of verlichting. Daarnaast kun je op een sup board met 4 bevestigingsringen een sup board stoel bevestigen en heb je rechthoekige sup boards voor yoga-oefeningen.

Sup boarden is een activiteit waar ik ontzettend blij van word. Het biedt vrijheid, de mogelijkheid om rustige plekken in de natuur op te zoeken en het is ook nog eens gezond! Ik ben benieuwd wat jij van suppen vindt. Want ik kan sup boarden wel super leuk vinden omdat het goed bij mijn interesses en persoonlijkheid past, maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat jij dat gevoel ook hebt. Heb jij al eens gesupt? Ga je het een keer proberen? Of heb jij een hele andere hobby die beter past bij wie jij bent?

Laat het weten in een reactie!

Vorige
Vorige

Hoe maak je de juiste keuze? #3: de prioriteitenmatrix van Eisenhower

Volgende
Volgende

20 intenties voor 2020 - een update