Hoe maak je jouw loopbaan toekomstbestendig?
We can’t always build the future for our youth, but we can build our youth for the future.” Deze bekende uitspraak van de Amerikaanse president Franklin D. Roosevelt gaat over de belangrijke bijdrage van onderwijsinstellingen aan een toekomstbestendige maatschappij. Onderwijs is een deel van je loopbaan. In deze blog vertel ik je waarom een toekomstbestendige loopbaan belangrijk is en hoe je jouw loopbaan toekomstbestendig maakt.
Duurzame inzetbaarheid
Wanneer er binnen HR wordt gesproken over toekomstbestendige loopbanen, gaat het vaak over ‘duurzame inzetbaarheid’. Duurzame inzetbaarheid wil volgens Van der Klink (2010) zeggen dat iemand op de lange termijn (met behoud van gezondheid en welzijn) kan blijven werken in een betaalde baan van minstens 12 uur per week. Het gaat niet alleen om het behoud van een baan, maar ook om het eventueel vinden van een nieuwe baan. Het gaat bij duurzame inzetbaarheid dus ook om vaardigheden die je nodig hebt. Die je meer regie geven over je eigen loopbaan.
Loopbaanstrategie bepalen
Je ‘loopbaan’ is de route die je in je leven aflegt op de arbeidsmarkt. De traditionele loopbaan waarbij je loopbaan uit één baan bestaat, is tegenwoordig al lang niet meer vanzelfsprekend. De arbeidsmarkt is volop in ontwikkeling met als gevolg dat banen veranderen, nieuwe banen ontstaan en sommige banen zelfs verdwijnen. Voor een toekomstbestendige loopbaan is het dan ook belangrijk om op deze ontwikkelingen te anticiperen.
Het uitwerken van je eigen loopbaanstrategie kan je hierbij helpen. Dit kun je doen door jezelf de volgende vragen te stellen:
1. Waar sta ik in mijn loopbaan?
2. Waar wil ik heen?
3. Hoe kom ik daar? Welke acties zijn daarvoor nodig?
Tips voor een toekomstbestendige loopbaan
We weten niet wat de toekomst brengt, maar dát er dingen zullen veranderen is zeker en daar kun je jezelf op voorbereiden. Hieronder vind je een aantal tips om je eigen loopbaan toekomstbestendig(er) te maken:
Bepaal je loopbaanstrategie: waar sta ik? Waar wil ik heen en hoe kom ik daar?
Ga de dialoog aan: maak je loopbaanwensen bespreekbaar en kijk wat er mogelijk is bij je huidige werkgever.
Ontwikkel vaardigheden voor later: focus je bij het ontwikkelen van vaardigheden niet alleen op je huidige functie, maar ook op de toekomst.
Pas ‘job crafting’ toe: met kleine aanpassingen aan je werktaken, -relaties en -context kun je ervoor zorgen dat je werk beter aansluit bij je persoonlijke behoeften, kwaliteiten en capaciteiten.
Anticipeer op de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt: het afgelopen jaar werd door het coronavirus duidelijk dat de arbeidsmarkt snel kan veranderen. Bij het uitstippelen van je loopbaanstappen is het daarom handig om te kijken naar de toekomstige mogelijkheden op de arbeidsmarkt.
Photo by Ross Findon on Unsplash
Deze blog verscheen eerder op de site van EEGA Plus en is met een paar kleine aanpassingen overgenomen.