Hoe maak je de juiste keuze? #2: tijd, energie en geld
In mijn vorige blogpost over 'keuzes maken' schreef ik over de basisbehoeften van Maslow. Vandaag is het tijd voor deel 2 van deze reeks. Wanneer de basis in orde is kun je je focussen op de factoren tijd, energie en geld.
Wanneer je jouw basisbehoeften en de verbetermogelijkheden in beeld hebt is het tijd voor stap 2. Dit is iets wat ik (bijna) altijd toepas bij het maken van keuzes. Ik stel mezelf de vraag: Hoeveel tijd, energie of geld is dit mij waard?
Tijdens een barbecue met de vriendengroep van mijn vriend vertelde iemand uit de groep dat hij bij het maken van een keuze altijd kijkt naar de factoren: tijd, energie en geld. Hij zei: "Ik doe iets alleen wanneer ik er tijd, geld én energie aan wil besteden." Sinds deze opmerking ben ik het zelf gaan toepassen bij het maken van keuzes en ik moet zeggen dat het mij erg helpt!
tijd energie geld emmers
Wanneer ik vroeger voor een belangrijke keuze stond vroeg ik om advies aan belangrijke mensen in mijn omgeving. Helemaal niet logisch natuurlijk! Want hun advies zegt niets over wat ik belangrijk vind, hun advies zegt vooral iets over wat voor hen belangrijk is. Hoe goed hun advies ook bedoelt is, ze bekijken een situatie vanuit hun perspectief en dat is gevormd door wat zij in hun leven hebben meegemaakt. Jezelf afvragen hoeveel tijd, geld en energie iets je waard is helpt je om een keuze te bekijken vanuit jouw eigen perspectief. Want deze vraag zegt iets over wat jij belangrijk vindt. Je kiest er immers bewust voor om hier tijd, geld of energie aan te besteden.
De metafoor van een emmer met water
Je kunt het ook wel vergelijken met de metafoor van een emmer met water. Het waterniveau in de emmer staat voor de hoeveelheid tijd, energie of geld. Hoe meer water uit de emmer loopt, hoe minder er over blijft. Wanneer er wel water uit de emmer gaat, maar er geen nieuw water wordt toegevoegd dan is deze op een gegeven moment leeg.
Dit geldt ook voor tijd, energie en geld. Je kunt het een hele tijd uitgeven, maar het is op een gegeven moment op.
Wanneer je je hier bewust van bent kun je er op letten dat je je emmers op tijd weer aanvult. Zo voorkom je dat je agenda overvol komt te staan, dat je opbrand of dat je blut raakt. In de volgende alinea's ga ik verder in op de drie factoren en geef ik je wat praktische tips waarmee jij er zelf voor kunt zorgen dat jouw emmers gevuld blijven.
Tijd
Om maar meteen met de deur in huis te vallen: het leven eindigt een keer. Deze emmer loopt dus sowieso helemaal leeg, dat kun je niet voorkomen. Wel heb jij enigszins invloed op hoe lang dit proces duurt. Bijvoorbeeld door te kiezen voor een gezonde levensstijl (voldoende beweging en gezonde voeding) en door risicovolle situaties te vermijden.
Naast de hoeveelheid tijd heb je ook invloed op hoe jij je tijd invult, de inhoud. Als jij op elke activiteit 'ja' zegt, staat je agenda zo vol.
Tip:Creëer in je agenda een balans tussen spanning en ontspanning.
Bijvoorbeeld door na een drukke werkdag een avondje voor jezelf te plannen. Of door na een drukke periode een weekje vrij te nemen.
Energie
Voor energie geldt dat het belangrijk is dat deze factor in balans is. Het is niet voor niets zo dat een volwassene elke 24 uur gemiddeld 7 uur slaap nodig heeft. Wanneer je energie verbruikt heb je daarna ook weer rust nodig. Iemand die bijvoorbeeld hele lange werkdagen maakt en daardoor weinig slaapt brandt op een gegeven moment op.
Tip: Maak voor jezelf twee lijstjes met jouw energiegevers en energievreters. Kijk vervolgens hoe je aan de energiegevers meer en aan de energievreters juist minder tijd kunt besteden.
Geld
Last but not least, de factor ‘geld’. Persoonlijk vind ik het heel erg leuk om mijn financiële situatie bij te houden, vooral wanneer ik daardoor ergens op kan besparen. Door slim met je geld om te gaan kun je meer tijd stoppen in de dingen die voor jou belangrijk zijn.
Tip: Schrijf op wat jouw vaste inkomsten en uitgaven per maand zijn en kijk vervolgens op welke vaste lasten je kunt besparen. Daarnaast zou je ook eens een maand bij kunnen houden wat je variabele inkomsten en uitgaven zijn. Ook dit laat je zien waar je op kunt besparen.
Tot slot
De drie factoren heb ik nu los van elkaar besproken, maar eigenlijk staan ze niet los van elkaar. Soms moet je bijvoorbeeld even veel energie in iets steken om er op de lange termijn geld mee te kunnen verdienen. Of je investeert geld in iets zodat je meer tijd kunt besteden aan dat waar je energie van krijgt.
Vraag jezelf eens af: Waar wil jij je tijd, energie en geld aan besteden? Of denk de volgende keer wanneer je voor een keuze staat eens na over deze drie factoren. Kies je dan voor optie A of optie B?
© Photo by Javier Allegue Barros on Unsplash