Bewuste keuzes maken #1: de basisbehoeften van Maslow

Elke dag maak je keuzes. De ene keer zijn dit belangrijkere keuzes dan de andere keer, maar al deze keuzes hebben in meer of mindere mate effect op jouw toekomst. Het maken van keuzes is in mijn ogen dan ook een essentieel onderdeel van persoonlijk leiderschap en het voeren van de regie over je leven. De komende tijd zal ik daarom meerdere blogposts schrijven over dit thema en vandaag trap ik af met nummer 1: De basisbehoeften van Maslow.

Basisbehoeften

Abraham Maslow beschreef in ‘A Theory Of Human Motivation’ (1943) dat mensen een bepaalde hiërarchische volgorde van behoeften doorlopen. Pas wanneer je aan alle onderliggende behoeften voldoet, ben je in staat tot de hoogste behoefte, ‘zelfrealisatie’ en volgens Maslow ben je dan psychisch gezond.

In bovenstaande afbeelding zie je de hiërarchische volgorde van de basisbehoeften. Ik licht ze even kort toe (van onder naar boven):

  • Lichamelijke behoeften: dit zijn de meest primaire behoeften, zoals voeding, slaap en onderdak.

  • Veiligheid en zekerheid: denk aan fysieke veiligheid, werkzekerheid en gezondheid.

  • Behoefte aan sociale contacten: vriendschap, familie en fysiek contact.

  • Erkenning en waardering: eigenwaarde, vertrouwen, respect van en voor een ander.

  • Zelfrealisatie: acceptatie werkelijkheid, creativiteit, moraal, oplossingsgericht, spontaniteit.

Basisbehoeften en keuzes maken

Je vraagt je misschien af waarom inzicht in de basisbehoeften belangrijk is bij het maken van keuzes? Nou, ik denk dat het goed is om je bij het maken van keuzes bewust te zijn van deze basisbehoeften en hun volgorde omdat je dan weet waar jij de focus op kunt leggen. Houd in je achterhoofd dat het belangrijk is om eerst een goede basis te hebben voordat je focust op de bovenste behoeften. Natuurlijk zijn er altijd uitzonderingen mogelijk, maar in de kern komt het er bij het maken van keuzes op neer dat het belangrijk is om eerst goed voor jezelf te zorgen. Wanneer jij goed voor jezelf zorgt dan kun je namelijk ook meer voor anderen betekenen.

Voorbeelden

Stel dat je zo’n groot deel van je inkomen in uitjes met vrienden steekt, dat je uiteindelijk niet genoeg geld hebt om jouw wekelijkse boodschappen te doen... Dan kom je waarschijnlijk in de problemen. Zo kan het nog zo goed bedoeld zijn om elke maand geld aan dat goede doel te geven, maar als je daardoor zelf niet in je eigen onderhoud kunt voorzien... Dan doe je iedereen tekort. Nog wat voorbeelden van keuzes in relatie tot je basisbehoeften zijn:

  • Boek je die dure vakantie terwijl je hele financiële noodbuffer dan op is? Óf boek je een goedkopere vakantie zodat je jouw noodbuffer niet hoeft te gebruiken?

  • Blijf je tot laat in de nacht op om aan je scriptie te werken? Óf ga je op tijd naar bed zodat je de volgende dag weer genoeg energie hebt om te kunnen knallen?

  • Neem je ontslag op je werk omdat je het niet naar je zin hebt? Óf voorkom je dat je werkloos thuis komt te zitten door pas ontslag te nemen nadat je bent aangenomen bij een andere organisatie?

Aan de slag!

Download hier het gratis werkblad bij deze blogpost om zelf met de behoeftepiramide aan de slag te gaan. Met de oefeningen op dit werkblad kun je jezelf beoordelen op elk niveau van de behoeftenpiramide. Daarnaast kun je per niveau concrete verbeterpunten formuleren.

© Photo by Gregory Pappas on Unsplash

Vorige
Vorige

10 inspirerende boeken over persoonlijk leiderschap

Volgende
Volgende

Wat ik tijdens de lockdown heb geleerd van Revolution: 31 days of yoga