10 redenen om je eigen website te maken

Een half jaar geleden maakte ik mijn eigen site. Dit was iets wat ik al een hele tijd graag wilde, maar ik had geen idee waar ik moest beginnen. Want hoe moest ik mijn site noemen? Waar ging ik over schrijven? Zitten mensen er wel op te wachten? Ga ik iemand betalen om een site voor mij te maken? Toch ontdekte ik steeds meer redenen om het wél te doen en besloot ik op een dag maar gewoon te beginnen.

Nu ben ik er blij mee dat ik deze stap heb gezet en raad ik je zeker aan om ook een eigen website te maken. In deze blogpost geef ik je daarom 10 redenen om vandaag nog te beginnen. ;)

1. Zichtbaarheid

De eerste en belangrijkste reden is naar mijn idee (online) zichtbaarheid. Tegenwoordig (en zeker in deze tijd met Corona) speelt de online wereld een grote rol in ons leven en die rol wordt in de toekomst waarschijnlijk alleen maar groter. Of je nou ondernemer (to be) bent of solliciteert op een nieuwe baan, een eigen site kan je online zichtbaarheid enorm vergroten. Wanneer iemand jouw (bedrijfs)naam invoert in Google komt hij namelijk al snel op jouw eigen site terecht. Handig, want je kunt op jouw site zelf bepalen welke informatie je over jezelf deelt.

2. Expertstatus

Met jouw eigen website kun je - mits je kwalitatieve content plaatst - een expertstatus creëren. Hiermee is het dus een mooie aanvulling op je diploma('s) en cv en bovendien een manier om je van anderen te onderscheiden. Want waar bijna iedereen in het bezit is van social media en een cv geldt dit niet voor een website. Bloggers of influencers die specifiek over over bepaald thema schrijven, worden vaak gezien als expert op dat gebied. Zelf ben ik bijvoorbeeld fan van de reisblogs van Laura en Liesbeth, de foodblog van Leonie, de selfhelp blog van Sanny, de lifeblog van Jennie en de blog van Merel over duurzaamheid. Zoals je ziet zijn het allemaal hele verschillende thema's, de ene keer heel breed en de andere keer erg specifiek. Toch zie ik deze bloggers allemaal als een expert met betrekking tot dat thema.

Heb jij een uniek talent? Een onderwerp waar je ontzettend veel vanaf weet? Een vakgebied waar je veel over kan vertellen? Laat het zien!

3. Schrijfvaardigheid

Door regelmatig teksten voor je site te schrijven leer je om je gedachten beter te verwoorden. Bovendien is het belangrijk dat je pakkende teksten schrijft om de aandacht van je lezer te trekken. Daarnaast kom je natuurlijk professioneler over wanneer je teksten weinig taalfouten bevatten.

4. CV-building

Juist omdat veel mensen geen eigen site hebben en jij wél, is dit een waardevolle toevoeging op je cv. Je onderscheid jezelf van de massa. Met jouw site laat je zien dat je niet stil zit. Je gebruikt je vrije tijd om nieuwe vaardigheden aan te leren en daarnaast kun je zo laten zien waar jouw kwaliteiten liggen en welke kennis je in huis hebt.

5. Persoonlijke groei

Er komt best veel kijken bij het maken van een eigen site. Je kunt er daarom ook voor kiezen om je website door iemand te laten maken. Toch zou ik je aanraden om het eens zelf te proberen, dit scheelt niet alleen geld, je leert er ook nog eens veel meer van. Maar hoe dan ook, van een eigen site kun je sowieso veel leren. Ik vind het zelf het leukste om inhoudelijke artikelen te plaatsen. Hiervoor doe ik eerst research over dat onderwerp, vervolgens bedenk ik hoe ik het ga verwoorden. Wanneer je veel persoonlijke teksten schrijft, kun je weer veel leren over jezelf. Iemand die op zijn site recepten deelt, zal steeds beter leren welke combinaties van ingrediënten lekker zijn. Of hoe hij de mooiste foodfoto's maakt. Zo heb je zelf dus de regie over welke vaardigheden je verder ontwikkelt.

6. Digitale skills

Door zelf een eigen website te maken en te beheren werk je aan je digitale vaardigheden. Handig! Deze worden in de toekomst namelijk alleen maar belangrijker. Voor mijn site heb ik me inmiddels verdiept in SEO, SEA, affiliate marketing, e-mail marketing en nog veel meer thema's die me daarvoor niet zo veel zeiden. De site van Internet Marketing Unie heb ik al zo vaak bezocht, dat deze nu tussen mijn bookmarks staat.

7. Kennis delen

Zoals ik eerder benoemde bij de punten 'zichtbaarheid' en 'expertstatus', kun je jouw site gebruiken als middel om je kennis te delen. Iedereen heeft eigen talenten en interesses. Jouw kennis kan daarom erg waardevol zijn voor anderen. Misschien weet jij alles over de leukste vakantielanden, heb je heel veel verstand van geld (be)sparen of kun je ontzettend lekker koken? Dat iets voor jou vanzelfsprekend is, wil niet zeggen dat het dat voor een ander ook is. Door je kennis te delen kun je anderen misschien wel helpen of inspireren.

8. Reflectie

Dit geldt met name voor persoonlijke websites, maar net als bij een dagboek kun je schrijven inzetten als middel om te reflecteren op jezelf. Schrijven zorgt ervoor dat je nog eens nadenkt over een situatie, over waarom je deed wat je deed. Je kijkt terug en bedenkt eventueel wat je een volgende keer anders kunt doen.

9. Personal branding

Tijdens mijn traineeship kregen we een module over 'personal branding'. In het kort wil dit zeggen dat je jezelf gaat zien als een merk. Wie ben jij en waar sta jij voor? Komt dit ook zo op anderen over?

Ben je bijvoorbeeld een hippe fashionista, een eeuwige optimist of een wereldverbeteraar? Dan zul je jezelf presenteren op een manier die bij die rol past. Kortom: wie ben jij en welke associatie moeten mensen met jou hebben? Vergeleken met social media kun je op je eigen site de vorm en inhoud helemaal zelf bepalen. Je website kun je dus goed gebruiken om jouw personal brand extra te benadrukken (in woord en beeld).

10. (Creatieve) uitlaatklep

De allerlaatste reden: je website kun je ook gebruiken als een uitlaatklep. Dat moet je natuurlijk niet té letterlijk nemen. Bedenk voordat je iets online zet altijd of dit handig is, ofwel gebruik je gezonde verstand. Ik bedoel meer dat je op je site kunt schrijven over dingen die je in het dagelijks leven mee maakt. Je kunt je visie over bepaalde onderwerpen, hersenspinsels, inzichten of interesses delen of je gebruikt je site als portfolio voor je foto's, video's, gedichten, schilderijen of andere creaties.

© Photo by Mikayla Mallek on Unsplash

Vorige
Vorige

Gratitude list #2

Volgende
Volgende

Luistertip: mijn summer playlist